Güncel Haber Sitesi

Bilim bitki bazlı yağlar için neler söylüyor? – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

0

Araştırmalar yüksek oranda işlenmiş gıdalarda bulunan yağların zararlı olduğunu söylüyor. Bu ne anlama geliyor? Bu yağlar bitki bazlı olsa da bilim, aşırı işlenmiş gıdalarda kullanıldığında insanlarda iltihaplanmalara ve bazı hastalıklara neden olabileceğini uzun zamandır bildirmektedir.

Sağlık uzmanları bitkisel yağların zehirli olabileceğini söylüyor. Sivilce, kilo alma gibi bilinen etkilerinin aksine kansere ve kısırlığa bile neden olabiliyorlar.

Doktorlara göre bitkisel yağları tamamen ortadan kaldırmak yerine sağlıklı ve dengeli tüketmek daha doğru. Bitkisel tohum yağları arasında kanola yağı, mısır yağı, pamuk tohumu yağı, üzüm çekirdeği yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, pirinç yağı ve yer fıstığı yağı bulunur. Zeytinyağı, avokado yağı ve hindistancevizi yağı bu kategoriye dahil değildir.

Bu yağlar öncelikle paketlenmiş ve işlenmiş gıdalarda kullanıldığından, bu tohum yağlarını tüketmenin tamamen toksik olduğunu iddia eden sosyal medya paylaşımlarında ciddi bir artış yaşandı. Bu tür tohum yağları, üretilme şekli nedeniyle sıklıkla yoğun şekilde işlenir ve fast food restoranlarında da yaygın olarak kullanılır.

Uzmanlar bu yağların yüksek düzeyde omega-6 içerdiğini söylüyor. Bu insanlarda iltihaba neden olabilir.

Bazı tohum yağları, aşırı işlenmediği takdirde hem E vitamini hem de fenol açısından zengin olacağından aslında “tamamen zararlı” değildir. Ancak farklı alanlarda büyük miktarlarda işlenip kullanıldığı için sağlıklı olmaktan uzaktırlar.

İşlenmiş ve yüksek yağlı gıdalardan kaçınmak, bu yağların toksik etkilerinin ortadan kaldırılmasını kolaylaştırabilir. Peki ayçiçek yağını evde kullanmak da aynı derecede zararlı mıdır? Uzmanların farklı görüşleri olsa da hakim görüş, bu yağların evde dahi tüketilmesinin azaltılması yönünde. Evde zeytinyağı gibi sağlıklı yağlarla yemek pişirmek tavsiye edilirken, dünyanın her yerindeki açık fast food zincirlerinde bu yağlarla hazırlanan patates kızartmasını tüketmektense evde ayçiçeği ve benzeri yağları kullanmak daha faydalı olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş